ثبت نان سنتی غینیچه خراسان جنوبی در فهرست میراث معنوی
مهارت پخت نان سنتی غینیچه شهرستان بشرویه خراسان جنوبی در فهرست میراث معنوی ثبت شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی ، مسئول واحد پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان
غینیچه را نوعی نان خشک محلی و کوچک دانست و گفت :
برخی از این تعداد انواع نان علاوه بر مصرف تغذیه روزانه خانواده به عنوان نذورات و خیرات نیز در آیینها و باورهای مردم استفاده میشود.
سیداحمد برآبادی افزود: یکی از پر مصرفترین نانها دربین مردم بشرویه «نان محلی خشک (غینیچه)» است که به دلیل دارا بودن کیفیت غذایی بالا و ماندگاری زیاد علاوه بر این که در تنورهای سنتی و خانگی تهیه می شوند در نانواییهای سنتی شهر و روستاهای اطراف نیز همواره تولید میشود.
مسئول واحد پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اعلام کرد: قدمت پخت این نان به بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال میرسد.
وی افزود: مواد لازم برای تهیه نان خشک (غینیچه) را آب، آرد، نمک، زردچوبه، خمیر مایه و کنجد و سبزی خشک برای تزیین و طعم دار کردن و خاصیت بخشی بیشتر به نان است.
برآبادی به ارزشهای شاخص نان سنتی غینیچه اشاره کرد و گفت: کیفیت و ماندگاری این نان به مدت طولانی، گذاشتن خمیر در دو نوبت برای ترش شدن و خارج شدن هوا از داخل خمیر (نوبت اول بعد از چانه کردن خمیر و نوبت دوم بعد از پهن کردن و قبل از گذاشتن در تنور) و صحیح پختن و خشک کردن مناسب و بدون سوخته شدن در تنور مورد نظر بوده که به تجربهی بالایی نیازمند است از جمله این ارزش هاست.
بیش از ۷۰ نوع از انواع فرآوردههای آردی از جمله نان غینیچه، نان تازه (نان پنجه کش)، پتیر ، سیروکی ، نان کلوچه ، نان شکری (زنجفیلی) ، نان گاورسی ، کماچ ، کماچ پتیری و قلیفی سمنو توسط بانوان خلاق و هنرمند بشرویه تولید میشود .